creatief-denken

Inspiratie op afroep. En dat je dan feilloos het juiste idee eruit weet te pikken. Zou dat niet geweldig zijn? Welnu, daar zijn massa’s technieken voor, zo deed de Marc Vandael van het Belgische creativiteitscentrum COCD mij geloven en ervaren tijdens een workshop van beroepsvereniging Tekstnet.

De out-of-the-boxhype vermoeit me eerlijk gezegd nogal. Maar ‘denken met een bochtje’ klinkt natuurlijk veel aanlokkelijker. En wat mijn scepsis ook tempert, is dat de COCD al sinds 1977 creativiteit onderzoekt en traint. Geen hype dus.

Ik bespreek 6 technieken die ik zeker en vast ga gebruiken. Ze zijn behalve voor teksten ook bruikbaar voor adviezen, voor innovaties, voor visies, voor procesverbetering, voor het maken van (gezins)plannen… Kortom: voor zo’n beetje alle vraagstukken die met louter logisch denken niet (goed genoeg) op te lossen zijn.

1. Kettingassociatie

Rivier -> oever -> weiland ->koe ->melk -> glas ->Leerdam. Dit is een kettingassociatie. Hierbij associeer je bij elk woord verder en ga je niet – zoals bij een bloemassociatie – terug naar het oorspronkelijke woord. Het nut is patroondoorbreking, je leert onverwachtse verbindingen maken. Doe het eens tijdens de lunch met collega’s.

2. Question bomb

Bedenk meer dan 30 vragen bij een onderwerp. Deze vraaglawine dwingt je om verder te denken. Want vaak komen de beste vragen pas nadat alle voor de hand liggende gesteld zijn. Ikzelf stop meestal bij 10. Nu ging ik door en was mijn 17e vraag de beste. Denk ik, want het lukt me daarna niet om verder te gaan;)

3. TDI

Noteer over jouw onderwerp in drie kolommen de Thema’s, Delen en Ingrediënten die in je hoofd rondzingen. In het geval van een tekst zijn dat bijvoorbeeld koppen, thema’s/alinea’s en losse woorden/zinnen (steeds gedetailleerder). Nu ga je willekeurig lijnen trekken tussen de verschillende niveaus. Misschien ontstaat er wel een combinatie die werkt.

4. Treesome 

Begin aan drie verschillende invalshoeken van een verhaal en ervaar onderweg welke uitwerking werkt en waarbij de flow ontstaat. Deze lijkt me echt heel nuttig, want ik probeer nog wel eens meerdere invalshoeken in één verhaal te proppen.

5. De COCD-box

COCD-box

Volgens Marc is dit een selectiemethode die inmiddels wereldwijd wordt gebruikt. Kijk in welk kwadrant jouw idee thuishoort. En ga voor de WOW- en HOW-ideeën. Let ook op hoe je ‘(nog) niet haalbaar’ omdenkt naar ‘HOE kan ik dit toch voor elkaar krijgen?’

6. De plak-factor

Om te checken of je idee ook verkoopbaar is, kijk dan of het voldoet aan de letters van SUCCES, naar het boek de Plakfactor van Dan en Chip Heath. Oftewel Simpel, Unexpected, Concrete, Credible, Emotion en Stories.

Tot slot nog 5 creatieve vaardigheden die Marc noemde. Denken in alternatieven, Uitstel van oordeel, Waarnemen, Associatief denken en Verbeeldingskracht.

Vooral die laatste bleef hangen: volg je verbeeldingskracht. Zou het niet geweldig zijn als ik al deze technieken ga toepassen en vaker voor de WOW-ideeën ga?

Meer weten/lezen:

www.cocd.org